FOTO VAN DE MAAND SEPTEMBER

De tegenwoordig beschikbare software waarmee zwart-witfoto’s zo veel mogelijk van hun originele kleuren kunnen worden voorzien biedt ook mogelijkheden om aan beeldmateriaal uit het VOK-archief een nieuwe dimensie – en letterlijk ‘kleur’ – te geven.

De takelzolder onder de hanenbalken van de Kweekschool. De geur van touw, olie en teer. Trossen, lijnen en garens: hennep, sisal, kokos, manilla, katoen, nylon, staal. Het knopenbord. De indrukwekkende verzameling blokken, takels, haken, kousen, harpen, sluitings en spanners.

De schiemanslessen. Tampen, kardelen en strengen. ‘Met zon’ en ‘tegen zon’. Genaaide en Spaanse takeling. Steken (slipsteek, mastworp, paalsteek, hielingsteek, trompetsteek) en knopen (schildknoop, kruisknoop, halve en hele sjouwerman). Splitsen (drie- en vierstrengs oogsplits, korte en lange splits) en plattings. Zeilnaaien en opschieten.

De priemende blikken van de bootsman, soms goedkeurend, vaker afkeurend. ‘Ik doe het je nog wel even voor …’ De spierpijn in je vingers, het bloed aan je handen als je bij het maken van een staaldraadsplits in een vleeshaak had gegrepen. Maar ook dit allemaal om je ‘tot een rechtschapen en kloek zeeman toe te rusten’.

 

Originele foto: Stadsarchief Amsterdam