FOTO VAN DE MAAND SEPTEMBER

De tegenwoordig beschikbare software waarmee zwart-witfoto’s zo veel mogelijk van hun originele kleuren kunnen worden voorzien biedt ook mogelijkheden om aan beeldmateriaal uit het VOK-archief een nieuwe dimensie – en letterlijk ‘kleur’ – te geven.

SCHEEPJES KIJKEN
Deze maand geen foto uit het eigen VOK-archief of uit dat van het Vaderlandsch Fonds. De originele zwart-witfoto is afkomstig uit de collectie van de bekende Amsterdamse fotograaf Jacob Olie. De titel van de foto is ‘De Ruijterkade’, met als aanvullende beschrijving ‘Steiger 9 van de Zaandammerboot. Zeilwedstrijden Amsterdamse Jachtclub Het IJ’. De datering van de foto is juli 1902.
De beschrijving vermeldt ze dus niet, maar op de foto zijn onmiskenbaar flink wat kwekelingen zichtbaar, keurig in uitgaanstenue.

Originele foto: Jacob Olie; Collectie Jacob Olie Jbz., Stadsarchief Amsterdam

Jacob Olie (1834-1905)
Afkomstig uit een familie van houtvlotters verdiende Jacob Olie in eerste instantie vooral zijn brood als timmerman en bouwkundige. Later werd hij tekenleraar en vervolgens directeur van de eerste Nederlandse ambachtsschool.
Bekend is Olie vooral geworden door zijn fotografie, een hobby die hij vanaf de jaren zestig van de negentiende eeuw actief beoefende. Tussen 1860 en 1905 heeft Olie vele duizenden foto’s gemaakt, eerst vooral van personen, maar steeds meer ook straat- en stadsgezichten. Met zijn omvangrijke collectie, voor een groot deel toegankelijk in de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, heeft hij het negentiende-eeuwse Amsterdam, en vooral de grote veranderingen daarin, op fraaie wijze vastgelegd.

De ‘Zaandammerboot’
De foto is genomen bij ‘steiger 9’. Dat was een van de uiteindelijk zo’n 15 steigers die rond 1900 langs de De Ruijterkade aan de IJ‑zijde van het in 1889 geopende Centraal Station werden gebouwd. De steigers accommodeerden de vele beurtvaartdiensten voor het vervoer van passagiers en vracht naar allerlei bestemmingen in Nederland.
De ‘Zaandammerboot’ was de naam die in de volksmond werd gebruikt voor de door rederij Alkmaar Packet vanaf 1864 onderhouden dienstregeling op het traject Alkmaar-Zaandam-Amsterdam v.v. Naast vracht, post en passagiers in lijndienst vervoerde Alkmaar Packet met haar ‘salonboten’ ook veel dagjesmensen en groepen, zoals voor een bezoek aan Artis of aan de Zaandammer kermis. Een van die salonboten was het in 1908 bij de NDSM gebouwde ss Prins van Oranje; dit schip werd in 2012 geheel gerestaureerd en wordt sindsdien ingezet als ‘varende event locatie’.

 

ARCHIEF FOTO VAN DE MAAND
FvdM augustus 2021 De commissaris
FvdM juli 2021 Punten en strepen

FvdM juni 2021 Zomaar een Kweekschoolklas
FvdM mei 2021 De bootsman
FvdM april 2021 Huiswerkzaamheden
FvdM maart 2021
Avondstudie
FvdM februari 2021 The age of aquarius
FvdM januari 2021 Tempo doeloe
FvdM december 2020 O, kom er eens kijken
FvdM november 2020 Aan de bakkûh!
FvdM oktober 2020 Aantreden!
FvdM september 2020 Schiemannen
FvdM augustus 2020 Aan de waterkant
FvdM juli 2020 Tarzan
FvdM juni 2020 Jvi 1898