FOTO VAN DE MAAND JANUARI

De tegenwoordig beschikbare software waarmee zwart-witfoto’s zo veel mogelijk van hun originele kleuren kunnen worden voorzien biedt ook mogelijkheden om aan beeldmateriaal uit het VOK-archief een nieuwe dimensie – en letterlijk ‘kleur’ – te geven.

Tempo doeloe, we schrijven vrijdag 19 november 1937 te Batavia. Een gezelschap oud-kwekelingen is aangeschoven voor een feestelijke maaltijd in het receptiepaviljoen van het beroemde Hotel des Indes. De glazen zijn goed gevuld, een voorgerecht is net genuttigd. Een batterij djongos staat al gereed om de rijsttafel op te dienen, maar is gevraagd daarmee te wachten tot de foto is gemaakt.

De maaltijd staat in het teken van het afscheid van E. (Ernst) Straatemeier (jvi 1900), hij zit in wit kostuum aan het hoofd van de tafel, vóór de Kweekschoolvlag. Hij is sinds 1927 voorzitter van de Indische Vertegenwoordiging van de Vereeniging van Oud-Kweekelingen, maar hij zal binnen enkele weken met ms Dempo van de Rotterdamsche Lloyd voorgoed naar Nederland terugkeren. Straatemeier is in de Nederlands-Indische maritieme kringen een toean besar, als onder meer waarnemend president-directeur van de KPM en oud-lid van de Volksraad van Nederlands-Indië heeft hij nog drukke afscheidsweken voor de boeg.
Aan de rechterkant van de tafel, tweede van voren, zit een andere bekende oud-kwekeling: W. (Willem) Verbeek (jvi 1922). Na in de jaren vijftig een aantal jaren leraar Zeevaartkunde te zijn geweest zou hij in 1960 tot commandant van de Kweekschool voor de Zeevaart worden benoemd, en hij zou dat tot 1970 blijven. Gezien zijn in die jaren wat meer ‘uitgedijde’ gestalte gaven de kwekelingen hem de bijnaam ‘de Bolle’.


ARCHIEF FOTO VAN DE MAAND

FvdM december 2020
FvdM november 2020
FvdM oktober 2020
FvdM september 2020
FvdM augustus 2020
FvdM juli 2020
FvdM juni 2020