FOTO VAN DE MAAND JANUARI 2022

De tegenwoordig beschikbare software waarmee zwart-witfoto’s zo veel mogelijk van hun originele kleuren kunnen worden voorzien biedt ook mogelijkheden om aan beeldmateriaal uit het archief een nieuwe dimensie – en letterlijk ‘kleur’ – te geven.

SNEEUWPRET
Ze moeten het koud hebben gehad zonder jekker, baadje of trui, deze kwekelingen op het dek van Kaatje II. Op de foto lijkt dat echter de sneeuwpret niet te drukken, waarschijnlijk droegen zij onder hun witte pakken het beruchte jaeger Kweekschool-ondergoed. En deze jongens waren gehard, zij hadden immers in het najaar van 1918 de Spaanse griep en in het voorjaar van 1919 een roodvonkepidemie doorstaan.

Klas 2C; 21 november 1919

De foto is gemaakt op vrijdag 21 november 1919. Dat was inderdaad een koude dag, met temperaturen rond het vriespunt en de nodige neerslag in de vorm van sneeuw. De kwekelingen op de foto waren van het jaar van intrede 1918, inmiddels zaten ze in klas 2C. Hun namen zijn op de achterzijde van de foto vermeld: Willem Baaij, Albertus Baars, Gerrit Booij, Wijbe Jan Dijk, Hendrik Engelkes, Roelof Girbes, Hendrik Goslinga, Dirk van der Horst, Hermanus Kolkman, Cornelis van Malland, Jan Dirk Thumann, Ties Vos en Jacobus Vrolijk. En dan staat er volgens het bijschrift nog ene ‘Opoe’ op de foto, maar zijn echte naam noch de reden waarom hij deze twijfelachtige bijnaam kreeg zijn nog te achterhalen.

Gerrit Booij, jvi 1918

De foto komt uit de collectie van Gerrit Booij (jvi 1918). Booij behaalde in 1921 zijn stuurmansdiploma, doorliep de rangen en werd in 1938 gezagvoerder bij de KPM. Toen de oorlog in Nederlands-Indië uitbrak wist hij begin 1942 met zijn schip – ss Sibigo – naar Australië te ontkomen. Hij heeft hiervan een boeiend dagboek bijgehouden, dat op internet is geplaatst, zie hier.
Gerrit Booij overleed, 74 jaar oud, in 1975 te Sydney, Australië.