FOTO VAN DE MAAND OKTOBER

De tegenwoordig beschikbare software waarmee zwart-witfoto’s zo veel mogelijk van hun originele kleuren kunnen worden voorzien biedt ook mogelijkheden om aan beeldmateriaal uit het VOK-archief een nieuwe dimensie – en letterlijk ‘kleur’ – te geven.

Op een vroege zaterdagmiddag in de jaren zestig klinkt snerpend de fluit van de bootsman. AANTREDEN!!! We stellen ons op de binnenplaats klas voor klas op. Het geroezemoes verstomt snel, we willen naar huis. Velen staat eerst nog meerdere uren reistijd – per trein of per verboden ‘lift’ – te wachten voordat ze hun familie en ‘meisje’ kunnen begroeten. En zondagavond moeten we om uiterlijk halftien alweer binnen zijn.
GEEFT ACHT!!! En daar schieten we in het gelid, keurig in het ons door kledingmagazijn Van der Brul geleverde uniform. De jas netjes dichtgeknoopt, de das keurig gestrikt, de schoenen glimmend gepoetst, het petkapje hagelwit. Je haar is ‘op lengte’, maar de bootsman veegt brommend nog wat roos van je schouder.
Een aantal durfallen heeft de veer uit de pet gehaald. Zo’n plat petje staat een stuk stoerder, en wie weet of je onderweg naar huis nog leuke meisjes tegenkomt …
Een enkeling heeft arrest, een halve dag of het hele weekend. Die kan zijn kakipak aanhouden.
We staan al vlak bij de poort, we horen het verkeer op de Prins Hendrikkade, de vrijheid lonkt! Maar het lijkt een eeuwigheid te duren voordat de Eerste Officier het verlossende signaal geeft.
Het is weekend, we mogen naar huis!